Voucherele de vacanță vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane de euro pe an

Voucherele de vacanță vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane de euro pe an
Publicat: 04/06/2014, 17:48
Actualizat: 30/01/2019, 21:12

Federația Patronatelor din Turismul Românesc consideră că sistemul voucherelor de vacanță va fi operațional, cel mai devreme, la sfârșitul sezonului estival.

Legea voucherelor de vacanță a fost adoptată marți în Parlamentul României. Potrivit proiectului, instituțiile publice, regiile autonome, societățile reglementate la care statul este acționar unic sau majoritar, societățile și companiile naționale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanță. Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agențiile de turism autorizate de Ministerul Turismului și utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul României.

Românii, încurajați să își petreacă vacanța în țară

„Legea voucherelor de vacanță a fost susținută de către agențiile de turism de mai bine de cinci ani. Desi fusese adoptată ca Ordonanță de Guvern în 2009, impactul ei a fost foarte mic, deoarece bugetarilor li s-a tăiat acest drept din cauza crizei. Ordonanța a funcționat temporar, oricum, până la adoptarea în formă finală a legii organice. Conceptul voucherelor de vacanță va încuraja angajații structurilor de stat și private să opteze pentru petrecerea concediilor în România”, a declarat Adrian Voican, director general Bibi Touring.

La sfârșitul anului 2013, în România erau 5,1 milioane de angajați, dintre care 1,18 milioane bugetari. Dacă fiecare din cei peste cinci milioane de angajați ar primi vouchere de vacanță, valoarea maximă a tichetelor pe care le poate primi o persoană fiind de 5.100 de lei, atunci rezultă, potrivit calculelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) că potențialul maxim al pieței este de peste 26 de miliarde de lei (aproimativ 5,7 miliarde euro).

Din această sumă, peste 6 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro) ar proveni doar de la bugetari.

Însă, în realitate, într-un scenariu optimist, după ce angajatorii, hotelierii și agențiile de turism se vor obișnui cu acest sistem de plată, se va utiliza aproximativ 30% din capacitatea pieței reprezentate de bugetari, respectiv 400 de milioane de euro, susțin reprezentanții federației.

„Prin utilizarea voucherelor de vacanță se pot introduce în circuitul financiar încasări de 173 de milioane de euro pe an în, cel mai pesimist scenariu. Ținând cont că ne aflăm la jumătatea anului, de faptul că legea nu a fost încă promulgată și publicată în Monitorul Oficial și că nu au apărut normele de aplicare, considerăm că actul normativ va fi operațional, în cel mai fericit caz, la sfârșitul sezonului estival. Acesta este unul dintre punctele slabe ale sistemului”, a declarat într-un comunicat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

Un alt minus al proiectului de lege este, potrivit federației, menținerea limitării comisionului agențiilor de turism, care va duce la scăderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. În același timp, turiștii vor apela direct la unitățile de cazare și vor achiziționa servicii la nivelul tarifelor de recepție, adica cu 30-40% mai scump.

„Sunt, bineînțeles, și foarte multe puncte tari. În primul rând, turismul românesc primește un ajutor solicitat de ani buni. Tichetele de vacanță vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei. Faptul că voucherele vor înlocui primele de vacanță în sistemul bugetar reprezintă un mare câștig pentru toată lumea”, a precizat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a fost unul dintre susținătorii introducerii tichetelor de vacanță și a participat la negocieri încă din anul 2002.

Pe de altă parte, Alin Burcea, prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), consideră că voucherele de vacanță pentru angajații companiilor de stat vor avea un efect moderat, urmând să aducă un surplus de aproximativ 250.000 de turiști, dar dacă ar fi fost scutite de impozite ar fi avut un efect de patru-cinci ori mai mare.

Instituțiile pot acorda angajaților vouchere de vacanță de maximum 6 salarii minime brute

Camera Deputaților a decis, marți, ca instituțiile publice, regiile autonome, societățile și companiile naționale să poată acorda angajaților vouchere de vacanță în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unități de turism autorizate.

Deputații au adoptat cu 215 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și 100 abțineri un proiect de lege în acest sens care modifică o ordonanță din 2009.

Aceste vouchere de vacanță se vor emite numai online și vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziționate prin intermediul voucherelor se va face în unitățile turistice autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agenții nu va putea depăși 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Angajatul care va beneficia de vouchere de vacanță nu va mai primi prime de vacanță sau bilete de odihnă.
Ministrul pentru IMM și Turism, Florin Jianu, a declarat că au fost înlocuite tichetele de vacanță cu vouchere de vacanță care sunt moderne și se emit numai în regim electronic, fără costuri suplimentare și fără intermediari.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină